Starea libertatii presei s-a deteriorat in toate tarile balcanice, cu exceptia a doua dintre acestea, in ultimele 12 luni, potrivit unui nou studiu al organizatiei Reporteri fara Frontiere (RSF), publicat saptamana aceasta. Macedonia a urcat opt locuri in al optulea Index anual al Libertatii Presei Mondiale realizat de organizatie, devenind lidera regiunii.

Aceasta s-a plasat pe locul 34 in randul celor 175 de natiuni din lumea intreaga incluse in studiul pe acest an, in urcare de pe locul 42 din studiul emis anul trecut.

Cealalta natiune balcanica care si-a imbunatatit pozitia in ultimul an este Serbia, care a urcat doua locuri, ajungand pe locul 62 in lume.

Studiul reflecta actele de incalcare a libertatii presei care au avut loc intre 1 septembrie 2008 si 31 august 2009. Fiecare tara primeste o pozitie si un scor, de la 0 (cel mai bun) la 115.50 (cel mai prost).

Danemarca, Finlanda, Irlanda, Norvegia si Suedia conduc lista globala anul acesta, fiecare cu un scor de 0, in timp ce Eritrea se afla la capatul tabelului, cu un scor de 115.50.

"Libertatea presei trebuie aparata oriunde in lume cu aceeasi energie si aceeasi insistenta", a declarat Secretarul General al RSF, Jean-Francois Julliard, marti, la lansarea noului index al grupului.

In cadrul regiunii Europei de Sud-est (ESE), Macedonia, tara candidata la UE, s-a plasat pe locul al doilea dupa Cipru, care a urcat sase pozitii, ajungand pe locul 25 in indexul pe 2009.

Toate celelalte natiuni ESE, inclusiv membrele UE Bulgaria, Grecia si Romania, au coborat in clasament.

Situata pe locul 35 in urma cu trei ani, Bulgaria a coborat constant din 2007, de la aderarea sa la Uniune. Aceasta este acum pe locul 68 in lume, in coborare fata de anul trecut, cand s-a aflat pe locul 59, si este tara membra UE cu cea mai proasta pozitie in indexul libertatii presei din 2009.

Grecia (35) si Romania (50) au coborat patru si, respectiv, trei pozitii.

Starea libertatii presei s-a deteriorat si in alte natiuni UE. Numarul natiunilor europene situate pe primele 20 de locuri in lume a scazut de la 18, anul trecut, la 15.

"Este suparator sa vezi democratii europene precum Franta, Italia si Slovacia coborand constant in clasament, an dupa an", a afirmat Julliard.

Declinul candidatelor UE Croatia si Turcia a fost chiar mai grav decat cel al tarilor ESE care au aderat deja la Uniunea celor 27 de natiuni.

Articol complet la Southeast European Times